List otwarty do Prezesa PZPN Zbigniewa Bońka

LOGO_KLAMRA_KOLOR_WWW.jpg

List Otwarty do Prezesa PZPN Pana Zbigniewa Bońka, w związku z jego wypowiedziami dotyczącymi działalności Stowarzyszenia „Nigdy Więcej”. List 7 sierpnia 2015 r. podpisało 46 organizacji pozarządowych. Gazeta Wyborcza »

Szanowny Panie Prezesie,
jako organizacje działające na rzecz otwartego, wolnego od ksenofobii i antysemityzmu społeczeństwa, nie możemy przejść obojętnie nad Pana publicznymi wypowiedziami dotyczącymi kary nałożonej przez UEFA na Lecha Poznań za rasizm kibiców tej drużyny. Zamiast zdecydowanie potępić wykorzystywanie trybun sportowych dla hańbiącego polski sport propagowania rasizmu i nienawiści, wysunął Pan nieuzasadnione i niesprawiedliwe oskarżenia wobec Stowarzyszenia Nigdy Więcej, zarzucił Pan „nakablowanie do UEFA” Jackowi Purskiemu i zespołowi Stowarzyszenia, którego jednym z głównych celów jest propagowanie sportu opartego o zasady fair play – wolnego od antysemityzmu, ksenofobii, szowinizmu. Tonem Pańskiej wypowiedzi na Twitterze jesteśmy dotknięci wszyscy, którzy staramy się zmieniać postawy polskiego społeczeństwa wobec grup mniejszościowych, budować otwartość, wzmacniać tolerancję i akceptację dla inności.
Pobłażanie zdarzeniom, takim jak to na stadionie Lecha Poznań byłoby przejawem lekceważenia problemu, a nazywanie obywatelskiej reakcji na zło nienawiści „nakablowaniem do UEFA”, świadectwem niezdawania sobie sprawy z możliwych skutków niereagowania na ksenofobiczne hasła wylewające się ze stadionów w przestrzeń publiczną. Jako prezes PZPN powinien czuć się Pan odpowiedzialny za to, żeby ideologia „supremacji białej rasy” propagowana m.in. przez zespół Konkwista 88 i ruchy głoszące hasło „Krew naszej rasy”, nie zatruwała umysłów młodych ludzi.. Jesteśmy zaniepokojeni faktem, że miast potępić kibiców trzymających transparent tej treści, dał Pan sygnał do nagonki na Stowarzyszenie Nigdy Więcej, uruchomił Pan lawinę nienawistnych komentarzy i gróźb kierowanych pod adresem Jacka Purskiego i całego Stowarzyszenia.
Szanowny Panie Prezesie, apelujemy o właściwą reakcję PZPN na wywieszanie ksenofobicznych haseł na polskich stadionach. Uważamy, że to jest rzeczywisty i poważny problem i nie wątpimy, że i Pan zechce go dostrzec. Oczekujemy, że opowie się po stronie rzeczników stadionów wolnych od nienawiści, rasizmu i ksenofobii.
Marek Edelman pouczał nas: „demokracja nie polega na przyzwoleniu na zło, nawet najmniejsze, bo ono może nie wiadomo kiedy urosnąć. Musimy uczyć, że zło jest złem, że nienawiść jest złem i że miłość jest obowiązkiem. Musimy walczyć ze złem tak, żeby ten, który czyni zło, zrozumiał, że nie będzie dla niego litości”.

Stowarzyszenie Otwarta Rzeczpospolita
Fundacja Klamra
Centrum Żydowskie w Oświęcimiu
Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny